Een presentatie geven is meer dan alleen een goed verhaal vertellen. Ik heb het altijd leuk gevonden om te presenteren en om anderen te observeren die een presentatie geven. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat kleine aanpassingen in je houding ervoor kunnen zorgen dat je verhaal nog beter overkomt. In deze blog deel ik een aantal eenvoudige tips waardoor je nét wat beter de aandacht van je publiek kan vasthouden en nog professioneler overkomt.
Tip 1: Probeer zoveel mogelijk rechts van het scherm te staan (vanuit het publiek gezien links). Een simpele tip, maar één die heel vaak niet gehanteerd wordt (let er maar eens op). Als je vanuit het publiek gezien links van het scherm staat tijdens je presentatie, is het veel natuurlijker voor je luisteraars om je te volgen. We zijn gewend van links naar rechts te kijken. We lezen bijvoorbeeld van links naar rechts en leren van jongs af aan een verkeerssituatie van links naar rechts (en weer links) in te schatten. Het is dus logischer en makkelijker voor je publiek om eerst naar jou als spreker te kijken (links) en dan naar het scherm (rechts), en dan weer naar jou (links).
Tip 2: Sta je voor een grote zaal? Gebruik dan een denkbeeldige ‘W’ om je publiek aan te kijken. Door je zaal regelmatig aan te kijken, hou je contact met je publiek. Op die manier voelen zij zich bij het verhaal betrokken en jij als spreker voelt aan of je inderdaad de aandacht hebt of misschien iets moet aanpassen in je spreektempo of energie. Een handig trucje om de zaal aan te kijken is door met je ogen een denkbeeldige W te maken. Hoe dat werkt? Je begint met je blik linksachter in de zaal, verplaatst dan je blik schuin naar voren, dan naar het midden van de zaal, en zo door tot je rechtsachter in de zaal je ogen even hebt laat rusten. Zo kan je in korte tijd met je ogen je hele publiek bij je verhaal betrekken.
Tip 3: Zorg dat je vrij bent om te bewegen. Zowel voor jezelf als voor je publiek is het prettig als je een klein beetje kan bewegen tijdens het presenteren. Dat geeft afwisseling en zorgt voor levendigheid. Achter een katheder staan maakt een presentatie statisch en dus een stuk saaier, maar te veel heen en weer lopen geeft vaak weer onrust. Hou dus in de gaten dat je standplaats zoveel mogelijk rechts van het scherm is en loop van daaruit af en toe naar voren of opzij. Dan nog een zeer handige tip om te zorgen dat je zelf controle houdt over je bewegingsvrijheid: zorg altijd dat je je eigen presenter, ook wel ‘klikker’, met usb aansluiting bij je hebt. Ik vind het vaak tenenkrommend om een presentator te zien die bij het toetsenbord moet blijven staan om de presentatie te kunnen bedienen. Laat je hier niet door beperken en zorg voor je eigen presenter!
Volgende keer deel ik weer andere tips op basis van mijn eigen ervaringen met presenteren. Heb jij nog aanvullingen of tips? Laat het me weten!
Comentarios